Pekonia, sieniä ja kalaa


Moi vaan kaikille again! Oon herkutellut viime viikon kotiruualla, tai no, kävin kaverin kanssa syömässä Amarillossakin alkuviikosta. Oon niin paljon syönyt nyt kanaa kanan perään että halusin jotain vaihtelua ja päätin ostaa pekonia ja äitiltä pyysin itsepoimittuja kantarelleja mukaan kun siellä käväisin. Pakastimessa oli myös iskän pyytämää lohta joten sain hyvät arkiruuat tehtyä niistä. 

1. Pekoni-pinaatti-piirakka.


Täytteet: 200 g pekonia, 200 g pinaattia, 2 tomaattia, sipuli, mozzarellaa, kananmuna ja 2 dl ruokakermaa. 

Pohja: 150g voita, 3-4 rkl vettä, 3 dl vehnäjauhoja, 2/4 tl suolaa. (itsellä suht. pieni teelusikka)


Valmistuvaiheista: Kun piirakkapohja on tehty ja paineltu voideltuun vuokaan niin ruskistin ensiksi pekonin ja silputun sipulin. Ruskistin niin kauan että pekoni ei näyttänyt enää niin lötköltä ja vetiseltä vaan sai lujuutta rakenteeseen. 

Tämän jälkeen lisäsin pekoni-sipulisilpun sivuun lautaselle ja paistoin pinaatin. Älä anna pinaatin nahistua liikaa. Itsellä oli käytössä pakastepinaati-versio, eli hetken joutui sitä sulatella pannulla. 

Piirakan pohjalle lisäsin pinaatin ja sitten pekoni-sipulisilpun. Sitten siivutin tomaatit ja lisäsin ne päälle. Tämän jälkeen sekoitin muna-kermaseoksen ja lisäsin seoksen sekaan pippuria melko reilusti. Kaadoin seoksen tomaattien päälle. Lopuksi ripottelin mozzarellaa reilusti ja rouhin vielä vähän pippuria piirakan päällimmäiseksi.

Annoin ruuan paistua 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia kunnes mozzarella oli hieman tummunut. Piirakkaa kannattaa kokeilla hammastikulla, kun päällys tuntuu jämähtäneeltä niin piirakan voi ottaa pois ja antaa jäähtyä kunnolla ennen syöntiä. Kuumana syödessä se on lötköin mahdollinen joten suosittelen syömään kun on jäähtynyt about 20 minuutin ajan. Tietty oma mielipide, jotkut haluaa käydä kimppuun heti ja jotkut syödä kun täysin jäähtynyt.


2. Kantarellikastike ja tagliatelle-pastaa

Tarvitset: Kantarelleja, voita, sipulin, tavallista ruokakermaa, suolaa, pippuria, tagliatelle-pastaa, rosmariinia. 

Ensin paistoin sienet ja sipulisilpun voinokareessa. Itse paistan varmuudella yli 5 minuuttia sieniä kunnes niistä irtoava neste on hävinnyt kokonaan. Sen jälkeen lisäsin ruokakerman ja ½ dl vettä ja maustoin vain suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Tagliatelle-pastaa keittäessä lorautin sekaan hieman öljyä jottei se jämähdä kiinni niin herkästi toisiinsa.



3. Pippurinen uunilohi sitruunalla

Voitelin lasivuoan oliiviöljyllä jottei kala jämähdä kiinni siihen ja nahan saa helposti pois. Lisäsin kalan lasivuokaan nahkapuoli alaspäin ja hieroin kalaan karkeaa suolaa ja hieman tavallista suolaa ripottelin lopuksi päälle. Viimeiseksi lisäsin pippuria ja viipaloin 2 sitruunaa reunustamaan kalaa. Kalan kanssa tein perus muusia (pitkästä aikaa perunaa,huh) joten siihen ei taideta ohjetta tarvita. Annoin kalan olla 180 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia koska tämä oli aikamoinen jötkäle. Pienempään loheen riittää lyhyempi aika.  


Kaverille kans..

Vielä loppuun parit herkut mitä tuli syötyä viimeviikolla. Menin pitkästä aikaa Amarilloon kaverin kanssa. Oon kauan vältellyt paikkaa koska jossain postauksessa taisinkin kertoa miten pettynyt oon uusiin menuihin ja ruokiin kun ruokamääriä lautasella korvataan niin paljon ranskalaisilla ja lihanmäärä ja täytteiden määrä on pienentynyt. 

Kuitenkin nyt uskaltauduin taas syömään ja mietittiin pitkään mitä kaksi ihmistä voisi tilata YHTEISEKSI niin että budjetti olisi kummankin osalta 10 euron luokkaa. Tarjoilija ehdotteli erilaisia variaatioita ja päädyttiin Nacho pollo - nimiseen lautaseen jossa oli erilaisia täytteitä ja makuja, ja sen kaveriksi otettiin vielä magic friesit joihin kuului tujakka grillimauste ja dippi. Täytyy sanoa että nyt olin tyytyväinen taas jälleen. Vaikka ranskalaisia en olisi halunnut ottaa ja nachotkin vähän mietitytti siinä annoksessa niin ajattelin silloin että ihansama tämän kerran mitä täältä tilaa kun kaikkialla on noita ranuja ja nachojuttuja ja tämän kerran kun täällä istutaan niin ei jaksa alkaa hienostelemaan ja kinaamaan täytteistä.

Annos oli tuhti kahdelle, ei meinattu jaksaa enää ranskalaisia loppuun. Hintaa tuli maksettavaksi vain 16 euroa puoliksi! Eli saatiin mahat täyteen vain 8 eurolla. Mieluummin mä tän vetäsin kuin että oltaisiin menty budjetin puitteissa hesburgeriin tai pizzalle. :') Arvosanaksi annan 3.8/5 koska tästä oikeasti söi 2 ihmistä itsensä ähkyyn ja hinta oli siihen nähden halpa, makuja oli paljon tarjolla. Ainoa miinus siitä että kaikkialla on vaan noita ranskalaisia ja nachohommia, mutta se nyt kuuluu nykyään niin monen perus ravintolan tarjontaan. Suosittelen siis ottamaan tämän kaverin kanssa puoliksi jos haluaa syödä halvalla jossain vähän tunnelmallisemmassa paikassa kuin perus pizzeria tai hesburger!


Loppuun vielä..

Ville on opettanut (pakottanut) mut syömään sushia. Ennen en ois uskaltanut maistaa ja oon aina välttänyt tilaisuuksia joissa mulle oltais tarjottua sushimaistiaisia. Se on näyttänyt musta niin niljakkaalle ja ällölle ja kylmänä syönti epäilytti. Maistettuani jäin kuitenkin koukkuun ja nykyään kinataan siitä kuka saa rapu-version. Loppu meneekin niin että syön lohen ja ville kananmunan. Joku päivä mennään sushipaikkaan syömään niin ei tarvitse kinastella. Ei ois kannattanut opettaa mua tähän jos haluaa ite syyä parhaat herkut jos tuollainen tarttuu kaupasta mukaan! Onko täällä muita sushin ystäviä vai onko tää ehdoton nounou?

Kotona viimeisiä viedään ennen yhteen muuttoa. Kohta ei löydy enää selfieitä tässä asunnossa otettuna. Näihin ajatuksiin ja tunnelmiin on hyvä lopettaa. 

2 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Ihana tuo ensimmäinen piirakkaresepti! Teen itse usein suolaisia piirakoita, mutta todella usein pitäydyn niissä perinteisissä kinkku- tai tonnikalapiiraissa. Pekonipinaattimaku lähtee ehdottomasti testiin, kiitos sulle vinkistä! :)

http://justsayinghianne.blogspot.fi/

Joanna kirjoitti...

Hyvä et joku idea lähti testiin! Mutta mäkin itseasiassa koitin tätä ensimmäistä kertaa ja tuli yksi lempparipiirakoista. Suosittelen kokeilemaan myös chorizo-makkaraa piirakkaan jalapeno siivujen kanssa + muut haluamasi täytteet, sekin löytyy mun blogista "ruoka" tunnisteella jostakin! Vois kyllä tehdä tähän blogiin sen "hae blogista" sarakkeen niin jotkut pääsee ettimään jotain tiettyä halutessaan. :)