Eräjormailua Isojärven kansallispuistossa

"Isojärven maisemat vievät sinut aikamatkalle kauas menneisyyteen. Miljoonia vuosia vanhojen rotkolaaksojen lomaan rakennetut kämpät ja jätkien käsin tasoittamat polkupyörätiet kuiskivat tarinoita puolen vuosisadan takaisilta savottamailta. Nyt, kun lentojätkät ovat lähteneet, puiston ahkerin metsuri ja tunnetuin asukas on salaperäinen majava. Sitä et välttämättä näe, mutta jälkiä et voi olla huomaamatta."


Säät suosivat joten ei jahkailtu vaan lähdettiin telttailemaan. Isojärvelle oli luvattu 23 astetta pariksi päiväksi. Vaikka tykätäänkin retkeillä niin se ei ole mitään maailman halvinta puuhaa, sillä bensaan, varustuksiin ja ruokiin menee rahaa. Tällä kertaa oli ostettava varmuuden vuoksi myös kyypakkaus, hyttysmyrkkyä ja rakkolaastareita.


Ruokana meillä oli mukana mm: hernekeittoa, tonnikalaa, välipalapatukoita, pähkinöitä, jälkiuunipaloja, kasvissosekeittoa, metsäsienikeittoa, luomurusinoita, sulatejuustoa (piti syödä heti), nuudelia.


Sijainti: Keski-Suomi, Kuhmoinen 

Tekemistä: Patikointi, melonta, nähtävyydet ja näköalat.

Näkemistä: Maankuoren murtumalinjoihin muodostuneet murroslaaksot eli hoilot, erämainen Isojärvi, kaakkuri. Heretyn kämppä, Huhtalan torppa, Luutsaaren kalapirtti.


Heretyn kämppä:
Rakennettiin talvella 1946 - 47 alueella työskennelleiden metsätyömiesten majoituspaikaksi. Vilkkaimpina aikoina 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla siellä piti majaa nelisenkymmentä työmiestä sekä emäntä apulaisineen.Nykyään Heretyn pihapiirin kaikki rakennukset ovat tallella. Kämpän lisäksi siihen kuuluu hevostalli, käpykuivaamo, sauna ja liiteri.


Luutsaaren kalapirtti:
Vuonna 1833 kahdeksan talon nuottakunta rakensi Isojärven Luutsaaren eteläkärkeen Kalapirtin syyskalastuksen tukikohdaksi. Pirtille saapui mies jokaisesta nuottakuntaan kuuluvasta talosta pyytämään ja suolaamaan kalaa talven varalle, ja siellä viivyttiin useita viikkoja ennen järven jäätymistä.

Soveltuvuus: Sopii kaiken ikäisille ympäri vuoden. Maasto on paikoin vaikeakulkuista.

Palvelut: Kesäkahvila Heretyn kämpällä, tulentekopaikkoja ja keittokatoksia, kuivakäymälöitä, laavuja ja telttailualueita, vuokratupia, veneenlaskupaikka, soutuveneiden vuokraus. Seitsemisen luontokeskus Ylöjärvellä.

Laavussakin oli mahdollisuus yöpyä, haluttiin silti pystyttää oma teltta hieman kauemmaksi ja lähemmäs rantaa.
Majavien tekosia.
Paikka oli täynnä sudenkorentoja ja sammakoita.
Mato-ongella kalastukseen ei tarvitse lupaa. Mato-onki muutenkin on halpa, maksoi 6 euroa.
Tukka alkoi olemaan likainen hyttysmyrkystä jota olin suihkutellut ympäri kehoa. Ei muuten ollut hyttysiä juurikaan tällä reissulla! Ainakin kaikkosivat heti myrkyistä.
Käytiin nukkumaan 12 aikaan yöllä. Teltta oli kivan pimeä. Yöllä tuli jo aika viileää joten nukuin legginsit jalassa.
Aurinko alkoi porottamaan täydeltä taivaalta 1 aikaan joten vähensin vaatetusta ja otettiin aurinkoa rantakalliolla. Meillä oli mukana matkaradio ja Ville vuoli puukollaan kepeistä nuolen ja miekan.
Sudenkorento tuli moikkaamaan, se ei tuumannut mitään vaikka annettiin sille pikku-miekka käsiin. Sudenkorento oli meidän seurassa aika kauan ja otti aurinkoa mun vaatteella.
Mahtava ja rentouttava reissu. Tässä vielä kuva mun retkivarustuksesta. Otin mukaan myös vaelluskengät, mutta koska ei vaellettu niin montaa kilometriä, pärjäsin paremmin camo-kuosisilla converseilla. En tarvinnut matkan aikana kertaakaan rakkolaastaria. Nämä retkihousut ostin myös reissua varten. Niissä on monenlaisia taskuja ja kiristysnauha jolloin housut voi vetää kuvan tapaan polvien alapuolelle ilman että ne valuvat. 

Ei kommentteja: