Hot joogaa Foam rollerilla

Vinyasan ja Slow Flow:n lisäksi kävin Trigger & Yin joogassa eilen. Joogatunti oli Hot-tunti, eli harjoitus tehtiin lämmitetyssä huoneessa. Tämä jooga/pilatesmuoto olisi mielestäni varsin hyvä aloittelijalle tai joogasta ja kehonhuollosta kiinnostuneelle, siksi kerronkin tästä hieman lisää:


Mikä ihmeen Foam roller ja Trigger & Yin?

Yksi asia kerrallaan. Aloitetaan vaikka sillä että "Trigger" sana tähän joogamuotoon tulee sanasta: Triggerpiste. Mikäs se semmoinen piste sitten on? Triggerpiste on solmuke lihassäikeessä, jossa useat lihassyyt ovat pysyvästi supistuneet. Yleensä trigger-piste on noin herneen kokoinen, mutta se voi myös olla yhtä pieni kuin nuppineula. Triggerpiste pitää lihasta jatkuvasti jännittyneenä. Useimmilla ihmisillä on kymmenittäin triggerpisteitä eikä niitä yleensä huomaa jokapäiväisessä elämässä.

Yleisin syy triggerpisteen syntyyn on lihaksen ylikuormitus. Stressikin edistää triggerpisteiden syntymistä. Triggerpiste on kehon viimeinen keino jännittää lihasta kun energiaa ei enää ole. Toinen paljon esiintyvä syy on myös kudosvauriot. Triggerpisteet voivat syntyä kivusta ja aiheuttaa kipua. Triggerpisteet voivat myös vaikuttaa kehon autonomisiin toimintoihin, kuten ruoansulatukseen, verenkiertoon, hieneritykseen, tasapainoaistiin ja näköaistiin. Häiritsemällä yhteisvaikuttavien lihasten keskinäistä tasopainoa, triggerpisteet voivat johtaa myös raajojen vääriin asentoihin ja liikeratoihin, mistä seuraa nivelten kuluminen.


Ja sitten Yin. Eli Yin- loppuinen sana tuohon "Trigger & Yin" joogaan tulee siitä että tunnilla tehdään alussa venyttäviä liikeasanoita joissa ollaan hetki ja pyritään siihen että venytettävä kohta rentoutuu ja asennossa ei ole yhtään epämukavaa olla. venytys siis ei saa sattua. Venytys edistää liikkuvuutta ja rentouttaa lihaksia ennen Trigger-rullailu osuutta.

Ja sitten viimeisenä Foam roller. Foam rollerista sanotaan että se on uusi ja kivulias kuntoiluhitti. Foamrollerilla avaat tehokkaasti lihaksia, sidekudosta ja triggeripisteitä. Rullalla voi vähentää ja ennaltaehkäistä kehon kiputiloja ja parantaa elastisuutta. Pystyt palautumaan huomattavasti nopeammin ja saada reilusti paremman verenkierron ja liikkuvuuden. Foamroller sopii istumatyöntekijöille, kuntoilijoille ja urheilijoille tai kehonhuollosta kiinnostuneille, tai niin kun sanoin, esimerkiksi joogasta kiinnostuneelle joka ei ole tunneilla käynyt.


Foam roller perustuu sidekudoksen hierontaan ja dynaamiseen liikuttamiseen. Tämä pehmittää elimistön pehmytkudoksia, parantaa verenkiertoa, aineenvaihduntaa sekä mekaanisen, sähköisen ja kemiallisen viestinnän liikettä kehossa. Voit laukaista ja avata kireitä lihaksia, sidekudosta ja kalvoja ja nauttia kevyemmästä olosta.

Irtonaisilla lihaksilla pystyt myös tehokkaampiin liikuntasuorituksiin, vähennät loukkaantumisriskiä, parannat liikkuvuuttasi ja palaudut nopeammin. Foam rollerin käyttö ei yleensä tunnu kauhean kivalta ja aluksi sen käyttö voi tuntua kivuliaalle tai epämiellyttävälle kunnes tottuu.


Foam rollereilla tehdään erilaisia liikkeitä ja rullataan kehoa edestakaisin välillä pysäyttäen liike. Tämä rullailu eroaa tavallisesta venyttelystä. Sillä pääsee käsiksi esimerkiksi ulkoreisiin, joita on vaikea muuten venytellä. Lisäksi rullaus vaikuttaa erityisesti mainitsemiini lihaskalvoihin, jotka ympäröi lihaksia ja yhdistävät kehon eri osia. Niiden merkitykseen kehon liikkuvuudelle on havahduttu vasta viime vuosina.

Kipu hellittää jo rullailun aikana ja vähenee, mitä joustavammaksi lihakset ja lihaskalvot tulevat. Sitä enemmän keho siis tarvitsee rullailua, mitä enemmän sattuu.

Foam rollerilla voi tehdä monenlaisia voimaa ja tasapainoa vaativia liikkeitä. 

Itse huomasin tunnin aikana että alussa sattui hieman kyllä, mutta ainakin oma keho tottui pian liikkeeseen ja painoon ja pystyin olemaan vaikka miten rullan päällä tehden erilaisia liikkeitä. Foam rollerista saa myös hyvän tuen joogaan/pilatekseen. Harjoitusta edesauttoi se, että huoneessa oli tosi kuuma. Lihakset pääsi kunnolla vetreytymään. Ainoa miinus siinä että olin niin hikinen että ainakin mun rulla luiskahti kokoajan alta pois eri liikkeissä. Kuului vaan "SLIPS!"

Jotta hikoiluni huomaa niin käskin kaveria ottamaan salamalla kuvan: tadaa! Naama kiiltää hiestä. Kuumuus tuo tietynlaista haastetta liikkeisiin.


 Ruuaksi ruokaisa salaatti

Pohjalle fetajuusto-salaatti.  Keitin täysjyvä fusillia ja paistoin maustamattomia kanasuikaleita. Fusillien keitinveteen lisäsin ripauksen suolaa. Kanat sai maun kurkumasta, korianterista, mustapippurista, kuminasta, fenkolistaja , suolasta ja cayennepippurista. Pieni ripaus jokaista. Mausteet oli jauhettuja pussiversioita.

Ruuan kruunasi Balsamiviini-etikkakastike ja turkkilainen jogurtti.  Itse yleensä sössään ne yhteen ruuan sekaan mutta kuvan esteettisistä syistä en tehnyt sitä, hah.

Ei kommentteja: