Mustaherukkaa ja vitivalkoista


Kun olin pieni niin mummolan pihassa kasvoi isoja mustaherukkapensaita. Tykkäsin kovasti marjoista ja mummo teki niistä myös mehua jota oli kiva seurata. Nyt kun mummola on poissa, en ole törmännyt mustaherukkapuskiin pitkään aikaan. Kaupasta olen kerran-pari ostanut mustaherukoita mutta ei ne maistu niin hyviltä. Eniten mulla on ikävä mummon mustaherukkamehua! 

Yksi päivä kävin kaupoilla ja törmäsin yhteen luomutuotteeseen joka oli sokeroimatonta mustaherukkamehua. Hinta oli aika kova, mutta koska pullossa oli tiivistettä niin sitä saa laimennettua ja mehua riittää siten pitemmäksi aikaa. Päätin ostaa kyseisen pullon siinä toivossa jos se maistuisi samalle kuin mummon tekemä. En tullut pettymään!

Terveyshyötyjä:
Mustaherukka on marjojen ja hedelmien ravintotihein terveyspommi. Kun C-vitamiinin suositeltu ravintoainetiheys ruuissa on 8 mg / MJ, mustaherukka ylittää sen suosituksen jopa 6073 prosentilla. Mustaherukka on myös hiukan mustikkaa parempi E-vitamiinin lähde.

Suomalaiset tuntee mustaherukan erityisesti flunssan torjujana. Lämmin ja C-vitamiinipitoinen mustaherukkamehu nostaa vastustuskykyä, poistaa tulehduksia ja parantaa aineenvaihduntaa.

Flunssan lisäksi mustaherukkaa käytetään hoitamaan muun muassa yskää, anemiaa, koliikkia ja migreeniä. Myös mustaherukan lehdet ovat käyttökelpoisia ja ne ovat loistavia nesteenpoistajia. Kaikki marjat ovat kevyitä ja mustaherukat sisältävät energiaa noin 59 kilokaloria per 100 grammaa.

Herukoiden antioksidantteja ovat C- ja E-vitamiinit sekä flavonoidit.

Ikävä kyllä mehustusvaiheessahan mustaherukan vitamiinimäärä vähenee. Tämä mehu maistui todella hyvältä sokeroimattomanakin. Kaupassa oli sokeroitu versiokin mutta mitä järkeä ostaa sitä kun voin lisätä sokeriahalutessani itsekin jolloin pullossa on enemmän mehua itsessään eikä tilavuutta ole viety sokerilla. Mummon mehussahan oli sokeria, joten sen takia maku oli erilaista. Heti kun lisäsin kuumaan mustaherukkamehuun pari lusikallista sokeria, se maistuikin ihan samalta. 
Olen kuitenkin nyt oppinut juomaan tätä ilman sokeria. Sokerin laittaminen on silloin hyvä lisä kun lämmitän mehun kuumaksi. Tämän lähemmäksi mummon mehua en taida päästä. Ostin itselleni palan lapsuudesta. 


Niin valkoista että sokaisee

Oli aika sanoa mun entisille converseille heippa. Ne oli palvellut mua 5 vuotta, viime vuoden aikana kuitenkin köytön jälkeä alkoi löytyä, sivuista kangas kului puhki ja takananäkyvät logot olivat kuluneet pois. Kloriittipesuista huolimatta värikään ei enää palannut valkoiseksi vaan niihin jäi jonkinlaista pinttymäharmautta. Yleensä kloriittipesu auttoi kuitenkin hyvin pitkän ajan jos kengät menivät likaisiksi. 


Kiertelin kauppoja ja vertailin kenkien hintoja. Kävin ensin stadiumissa jossa kengät olivat halvimmat. Muissa liikkeissä ne olivat kalliimpia. Säästin paljon rahaa kun ostin kengät stadiumista, alla hieman vertailuhintoja:

  • Stadium: 55e (norm 65e) 
  • Intersport: 89e (norm 120e)
  • Top Sport: 89e (norm 120e)


Joten mitähän nyt taas, mun mielestä conversien hinta on pudonnut sen verran muutamien vuosien varrella ettei niiden lähtöhinta enää ole mitään 120 euron luokkaa niin kuin joskus kun ne olivat uusinta uutta? Muistan kun menin Inter sportiin ja kävelin hyllyille, vastaan tuli myyjä ja kysyi miten voi olla avuksi mutta hinnan nähtyäni sanoin vaan joo ei kiitos ja lähdin samantien pois. JOtenkin vain ärsytti tuo hinnan kiskonta. Stadium oli ehkä eniten nyt järjissään ja ajantasalla tässä hommassa. Nahkaiset versiot kyllä voivat hyvinkin olla sitä 120 euron luokkaa. Itse en vain halua nahkaisia koska nämä kangasversiot on kestänyt niin hyvin munkäsittelyä. Pelkään myös että nahkaisiin tulisi niitä uurteita ja ruttuja ajan kuluessa kun kävelee. Sellaisia olen nähnyt ainakin kirpputorilla.

yllä vanha raukka
Tässä korvaaja

Tulossa postaus Isojärven kansallispuistosta, eli telttailu ja eräjormailu -aiheinen juttu tiedossa. :)

Ei kommentteja: