Luomi turvoksissa + värjäys elintarvikkeilla

Mikä mulle oikein tuli pari päivää sitten kun luomi turpos ihan yhtäkkiä kun koneella istuin yöllä kattomassa ohjelmia? En ees koskenu silmään ja yhtäkkiä tuntu luomi tosi raskaalta ja sitä oli vaikea avata. Menin kattoo peilistä niin se oli turvonnu ja paisunut yhtäkkiä ja en pystyny pitää lopulta enää silmää auki. Arvatkaa vaan iskikö mulle taas pieni paniikki päälle. Otin allergialääkkeen ja luomi palautu ennalleen aamuun mennessä, onneks! Oli sit kai joku allerginen reaktio?

Tässä kuvatodiste, pystyin kuvaamisen ajan pitämään silmää auki juuri ja juuri
Kellekkään käynyt vastaavaa?

Värjääminen elintarvikkeilla

Kokeilin tämmöstä hommelia kerran ja aattelin mainita siitä täällä blogissa. Värjäsin huovan palasia elintarvikkeilla mitä satuin löytämään.
1. Keitä vettä kattilassa ja pistä veteen sipulin kuoria ja PALJON. Niin että vesi täyttyy kuorista, muuten väriä ei irtoa tarpeeks veteen.
2. Ota huopapala ja pistä sen sisään jotain mistä lähtee väriä. Itse pistin noiden huopapalasten sisälle granaattiomenan siemeniä, currya, sitruunaa ja teepussin.
3. Sido huopapalaset kiinni narunpätkällä ettei elintarvikkeet pääse tippumaan sieltä. /eli tee palasista semmoinen kiva nyytti. Mitä enemmän kangas/huopa rypistyy sen enemmän siihen tulee juovia ja muita yksityiskohtia värjäyksen aikana.
4. Laita nyytit lillumaan kattilassa keitettyyn veteen joka on värjäytynyt sipulinkuorista rusehtavan väriseksi, vesi EI SAA kiehua, vaan hyvä lämpötila on noin 50-60 astetta. Ei siis tarvitse pitää hellää kovalla lämmöllä.
5. Odota 20 min ja ota nyytit vedestä, avaa nyytit ja katso miten elintarvikkeet on värjännyt kankaat/huovat.


Tämmösiä tuli mun huopapaloista: (kun noita tekee tarpeeks ne voi vaikka ommella yhteen ja tehdä niistä siten isomman "taideteoksen".)
Elintarvikkeilla voi värjätä tosiaan myös muutakin kuin huopaa. Väri sattuu vaan tarttumaan hyvin huopaan niin siks halusin huopapaloja.

Kattilassa ei ole pakko lilluttaa sipulinkuoria, väriä lähtee myös punakaalista ja punasipulin kuorista. Silloin tekstiileistä tulee sinertävän värisiä.
Parhaiten kankaita värjää erilaiset hedelmät,vihannekset ja mausteet. Hedelmien ja vihannesten kuori on hyvin värjäävää. Sitruuna tehostaa värin imeytymistä. Kankaisiin voi pistää sisälle myös metallinpalasia, esim ruuveja ja vanhoja klemmareita joista lähtee keitettäessä väriä. Ruuvit ja muut metalliesineet myös jättää kivan jäljen kankaaseen. (Huopaan ei jää jälkiä juurikaan, mutta silkkiin ja normi kankaaseen jää.)

Tässä pientä ideaa jos haluut tehdä jotain omin käsin vaikkapa sukulaisille. Omatekemähän on aina parasta mitä voi antaa lahjaksi muille. Annoin ite nää huopalat mun äitille. :) Jos kankaisiin jää liian voimakas väri ne voi huljuttaa vedessä liuotuksen jälkeen jolloin väriä lähtee pois. Kun kankaat on valmiita värjäyksestä niitä ei kuitenkaan kannata pestä enään koska väri häviää niistä nopeasti. Ite en pessyt mun huopapaloja juurikaan ja nyt ne tuoksuu tosi kivalta. (currylle ja sitruunalle.)

http://koti.mbnet.fi/almie/kasvivarit.html <- täällä infoa kasvivärjäyksestä
Loppu hyvin kaikki hyvin uskalsin lähteä ihmisten ilmoille kun luomen turvotus oli hävinnyt kokonaan.
Perjantain asu. Hitto kun tuulee.

Ei kommentteja: