Joogasta on moneksi + Ensimmäinen Flow jooga tunti


Jooga on ollut mulla jo kauan mielenkiinnon kohteena ja se on aina oikeastaan jäänyt siihen että itsekseni kotona harjoittelen satunnaisesti enkä juurikaan sitoudu mihinkään vaan teen kun itse huvittaa. Oon tehnyt niin jo varmaan pari-kolme vuotta, yhden kerran kävin joogatunnilla 3 vuotta sitten. Tykkään kun jooga tuo rauhallisen ja keskittyneen olon.Tänään aloitin joogatunnit ihan uudessa paikassa koska oon kyllästynyt itsenäiseen toimintaan eikä siihen enää ole ollut kunnollista motivaatiota tehdä kunnolla, kaipaan ryhmähenkeä ja ohjaavaa opetusta jonka avulla voi kehittyä ja oppia uutta. 

Mitä jooga on? 

Jooga vahvistaa, venyttää ja täydentää lihaksistoa joka tukee ja ryhdistää vartaloa. Jooga polttaa rasvaa ja vähentää kolesterolia. Hengittämistekniikka eri asanoissa, eli jooga-asennoissa tuo enemmän happea sydämeen ja ravitsee siten kehoa. Hengitystekniikka auttaa vähentämään kuona-ainetasoa poistaen stressiä ja lisää siten elämänenergiaa. Joogaaminen parantaa fyysistä ulkonäköä ja palkkioksi saa energisen katseen. Joogan juuret ovat tuhansien vuosien päässä Intiassa.

Jooga 

·         lisää kehon liikkuvuutta ja notkeutta
·         kohentaa kokonaisterveyttä ja fyysistä kuntoa
·         parantaa ryhtiä ja kehonhallintaa
·         opettaa rentoutumista ja oikeaa hengitystä
·         lisää keskittymiskykyä
·         lisää elinvoimaisuutta


Joogassa on eroja:

Hathajooga

Hathajooga on joogan klassisin muoto, se on fyysistä joogaa. Hathajooga koostuu joogan perusliikkeistä, eli asanoista, ja on monien nykyaikaisten joogalajien perusta. Harjoituksissa korostuu oikea hengitystekniikka, kehonhallinta ja mielen rauhallisuus.
Dynaaminen hathajooga on aktiivisempi ja hieman haastavampi. Se nostaa sykettä ja laittaa ihmisen hikoilemaan.


Astangajooga

Erittäin fyysinen. Astangaa luonnehditaan liikunnalliseksi, fyysiseksi ja dynaamiseksi joogaksi. Astangassa siirrytään vähitellen yhä vaativampiin liikkeisiin oman etenemisen mukaan. Harjoitus tehdään kehoa lämmittävän hengityksen tahdissa ja asennot tehdään aina samassa järjestyksessä. Astangajooga tulisi aina aloittaa ohjatuilla tunneilla tai alkeiskurssilla, jotta liikkeet opitaan tekemään oikein, kehoa vahingoittamatta.  Astangajooga vetää puoleensa liikunnallisia ihmisiä, jotka kaipaavat haasteita ja voimakasta fyysistä harjoitusta. 


Yin-jooga

Joogaharjoitukset voidaan jakaa yin- ja yang-tyyleihin. Yin keskittyy lihasten sijaan sidekudosten venyttämiseen ja vahvistamiseen. Tunnilla tehdään pitkäkestoisia, 2 – 5 minuutin meditatiivisia venyttelyjä, joiden avulla pyritään lihasten, sidekudosten ja nivelten lukkojen ja jännitysten poistamiseen.

Hot jooga

Hot jooga on nimensä mukaisesti varsin kuuma ja hikinen laji. Ideana on harjoittaa hathajoogan liikkeitä salissa, joka on lämmitetty yli kehon oman lämpötilan, eli vähintään +38 asteiseksi. Hikoilu antaa kyytiä kuona-aineille.

Solar jooga

Ideana on yhdistää kirkasvalohoito ja hot jooga kehoa ja mieltä piristäväksi kokonaisuudeksi. Tunneilla käytetään valoautomatiikkaa joka muistuttaa auringonnousua. Liikkeet tahditetaan valotason mukaan. Solar joogaa harjoitetaan aamuisin, jolloin sen teho on parhaimmillaan. Solar jooga piristää ja on suosittua talvisin kaamosaikaan. Valo virkistää ja vähentää väsymyksen tunnetta.

Vinyasa/Flow jooga (täällä olin tänään)

Tunnilla liikutaan jooga-asanasta tai muusta vahvasta asennosta toiseen virtaavan liikkeen kautta. Tässä joogamuodossa pitäisi pystyä käyttämään koko kehoa ja olemaan paljon niin vahvojen käsien kuin jalkojenkin varassa.  Flowssa yhdistyvät koko kehon virtaava, dynaaminen lihastyö ja venytys, se vaatii täyttä keskittymistä. Tuloksena on kevyt ja voimakas keho. Voima ja liikkuvuus lisääntyvät vähitellen niin ala-, ylä- kuin keskivartalossa. Tunnin loppua kohden vauhti hidastuu ja päättyy aina loppurentoutukseen savasanassa eli asennossa, jossa voi hellittää täydellisesti. Tunnilla liikkeitä tehdessä käytetään apuvälineenä blokkeja. Niitä käytetään erilaisina korokkeina ja tukina.


Aerial jooga/ilmajooga


Tässä joogamuodossa tehdään joogaliikkeitä katosta roikkuvien kangastrapetsien varassa, myös pää alaspäin. Se yhdistää akrobatian ja joogan. 


Joogaa painoilla
(kaikista näistä on vielä monenlaisia erilaisia variaatioita ja nimityksiä, riippuu aivan jooga-ohjaajan ja paikan mukaan missä harrastaa.) 


Tänään tosiaan olin ensimmäisellä FLow jooga tunnillani. Tunti oli aivan uusi eikä sitä oltu kokeiltu aiemmin, tämä oli toinen kerta kun se pidettiin joten pääsin hyvin mukaan. Paikka jossa kävin, oli myös hyvin uusi enkä ollut tiennyt tai huomannut sitä aiemmin.

Tunneilla on omat matot ja erilaisia välineitä mutta pyyhettä ja juomapulloa suositellaan mukaan. Tunneilla ei pidetä sukkia koska muuten pito olisi huono. Pääsin hyvin mukaan harjoituksiin, tunti nosti sykettä ja sai hikoilemaan. Välillä tehtiin rentouttavia liikkeitä joissa oltiin hieman kauemmin. Koska tunti on hyvin uusi niin pysyttiin perusliikkeissä ja harjoiteltiin oikeaa tekniikkaa.
Innostuin tunneilla olemiseen, menen jatkossakin. Haluan kokeilla monia erilaisia joogasuuntauksia ja etsiä sen miellyttävimmän. Erityisesti olen kiinnostunut kahvakuulajoogasta (enemmänkn pilatesta), ilmajoogasta ja astangajoogasta. Joogan ohella muutenkin pidän pilateksesta joka keskittyy enemmän keskivartalon lihaksiin, lihaskuntoon ja ryhtiin. Paikka jossa käyn on erikoistunut joogaan ja pilatekseen. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ootko tehny jo venyttelystä omaa postausta? Kiinnostaa tietää että ootko aina ollu noin notkea ja miten usein ja miten sä ylipäätään venyttelet? Venytteletkö paljon mm. selkää? Mulla jalka nousee suurin piirtein samanlailla, mutta selkä ei tosiaan taivu suuntaan eikä toiseen. :(

Joanna kirjoitti...

Itseasiassa olen tehnyt blogin alkuaikoina yhdenlaisen, löytyy "venyttely" tunnisteesta. Tuolloinkin aika joogapainotteista ollut, eli hiljennyin pitkään syviin venytyksiin niin ettei kipua saanut tuntea ja vaihtelin liikkeestä toiseen sulavasti. Venyttelyä myös aina ollut treenin jälkeen, tietty. En ole aina venynyt näin, aloitin venyttelemään vasta 18-vuotiaana. :D
Joo jotkut lihakset venyy niin erilailla, joillain venyy paremmin jalka ja toisella selkä. Venyttelen vain kerran viikossa ja keskityn eniten selkään ja jalkoihin, kädet mulla venyvät niin hyvin luonnostaan suuntaan ja toiseen. :)