DIY: Nyt sitä saa, saippuaa

Melkein kirjoitin että nyt suut makiaksi! Mutta en ehkä kuitenkaan vaikka nämä saippuat näyttääkin syötävän hyviltä. Nyt jos ei muuten, niin mieluiten pesisi suunsa saippualla?

Valmistusohjeita:
1. Valitse hajusteita ja muita elintarvikkeita käsien ulottuville joista lähtee tuoksua. Käytin tuoksuina muunmuassa teetä, saunatuoksua, erilaisia tuoksunäytteitä (tilattu netistä), kuivattuja ruusun terälehtiä. Tuoksuiksi käy vaikka myös kurkuma, inkivääri, sitruuna, yrtit tai hunaja. Päätä minkä hajuisia saippuoita haluat tehdä ensiksi, saippuaan voi yhdistellä eri tuoksuja tai vain yhtä. Kannattaa kuitenkin vähän haistella mikä on liian mietoa ja mikä liian voimakasta. Hajusteet sekoitetaan sulatetut saippuamassan sekaan.

2. Sulata haluamasi määrä saippuamassaa hyvin alhaisella lämmöllä välillä hämmentäen. Jos seosta sekoittaa nopeasti niin se vaahtoaa ja saippuoista tulee kuplaisia eikä niin sileitä ja virheettömiä. Massan voi sulattaa joko mikrossa, tai liedellä vesihauteen päällä. Näistä kahdesta vaihtoehdosta mikro on helpompi, mutta vesihauteessa sulatettaessa ”liika kuumentamisen / kiehumisen” vaara on pienempi. Mikrossa sulattaessa kannattaa pitää vain 15 sekuntia kerrallaan ja tarkistaa tilanne.

Kun massa on sulatettu, lisäät haluamasi hajusteet ja värin sekaan. Värejäkin, kuten saippuamassaa on tilattavissa netistä ja esimerkiksi jyväskylän Sinellistä. Väriä laitetaan vain vähän. Netistä tilattuna massa ja väri on halvempaa. Kuvan vihreään saippuamassaan olen sekoittanut saunaterva-tuoksua, ajattelin että vihreät tervan tuoksuiset saippuat ovat enemmän miesten mieleen.

3. Mieti millaisen muotoisia ja kokoisia saippuoita haluat tehdä. Silikoni muffinssimuoteista saa kätevän kokoisia paloja. Kaada valmisteltu seos ripeästi vuokiin tai muotteihin ettei seos ehdi jämähtää, se nimittäin jämähtää nopeasti jolloin loppumuotteihin kaataminen voi olla hankalaa ja saippua jättää vanajälkiä muotin loppuosaan niin kuin käy esimerkiksi lettutaikinaa tehdessä. Vuokiin kannattaa jättää puolet tyhjää tilaa ettei saippuoista tule liian paksuja paloja. Toki sekin on mielipidekysymys.

4. Tuollainen kätevä pieni silppuri tekee sopivaa jälkeä kun haluaa lisätä saippuaan vaikkapa kukkien tai yrttien lehtiä. Tuollaisia silppureita saa lähes mistä tahansa, lehdet lisätään kippoon,suljetaan kansi ja vedellään narusta joka saa silppurin terät pyörimään nopeasti. Aivan kuin vetäisi moottoriveneen käyntiin, mutta tuhat kertaa vaivattomammin. ;)

5. Sitten vain lisää silpun sulatetu seoksen sekaan. Tässä olen valmistamassa ruusun tuoksuisia saippuoita, punainen väriaine tuo jouluisen värin. Vasemmalla sivussa näkyy väriainepaloja, ne on paljon tummempia joten värin saattaa katsoa väärin. Siksi testasinkin aina väriä paperiin vetämällä siihen pienen viivan. Väripaloista tulee selkeä kirkas väri vaikka ne näyttävät niin tummilta kaikki.

6. Halusin PIENIÄ saippuoita joten kadoni punaista seosta myös jääpalamuotteihin. Näistä saa hyvän kokoisia matkasaippuoita ja ne on mieleen myös lapsille kun ovat niin pieniä ja söpöjä. Kun seos on kaadettu muotteihin niin sen annetaan jäähtyä ainakin tunnin ajan jääkaapissa tai näin talvena ulkona vaikka parvekkeella. Ruusun terälehdet näkyy kivasti palojen pinnassa.

Tällaisia niistä sitten tulee! VAROITUS: Näyttää syötäviltä ja koon puolesta voi erehtyä luulemaan karkeiksi tms, joten kannattaa olla tarkkana jos perheessä on pieniä lapsia, tai jos sellaisia käy kylässä vierailulla.

tähän saippuaan käytin teenpurua ja mandariinin tuoksua. Saippuoista pitäisi tulla tummankeltaisia, mutta puru saa väristä ruskeamman.

VINKKI: Anna saippuoita vaikka lahjaksi. Itse näin joulun alla annan saippuoita lahjaksi kavereille ja sukulaisille. Minikokoiset saippuat pistin kahden palan pussukoihin. Kylkiäiseksi voi tehdä omatekemän joulukortin tai jonkin runon jonka kiinnittää lahjapussukan naruihin. Lopuksi pussin voi koristella vaikkapa lahjanarulla tai rusetilla.

Villekin on nyt tyytyväinen kun väsäsin saippuat kummankin sukulaisille joulumuistamiseksi. Pääs mies helpolla!


Tuli tehtyä pitkästä aikaa tortilloita ja jauhelihaversiona. Tortilloiden täytteeksi laitetaan yleensä sipulia, tomaattia, kurkkua, salaattia, aurajuustoa, turkkilaista jogurttia ja salsaa.
DIY-aiheista  postausta tulossa vielä lisää.

7 kommenttia:

Maria R kirjoitti...

Oi että kuinka ihana idea! :O Jos sitä itsekin jaksaisi väsätä tuollaisia :3

http://pirstaloitunut.blogspot.fi/

Vilma kirjoitti...

Oi, ompa ihanan näköisiä! Tosi hyvä ja käytännöllinen idea! :-)

Jenni kirjoitti...

Tosi kiva idea ja hienoja tuli! Jaksaisimpa vaan itsekin tehdä.

Sofia Keitaanranta kirjoitti...

vautsi kuinka hyvä idea :)! Näyttää kivoilta!

fashionsituation.blogspot.com

Joanna kirjoitti...

Kiitos kaikille! Yllätyin itsekin miten virheettömiä tuli ensimmäisiksi tekeleiksi. Näitä oli kaikenlisäksi kiva tehdä, ei siihen aikaa edes kulunut kuin ehkä 15 min + se jäähdytysosio. :P

Jenica V kirjoitti...

Nää itse tekeleet on kyllä parhaita joululahjoja! Yritin itsekin väsätä saippuaa mutta onnistuin pilaamaan sillä vaan parit astiat, hups :DD

Minna kirjoitti...

Ihanan näköisiä noi saippuat! Noiden tekemistä vois joskus itsekin kokeilla :-)

http://minttusblog.blogspot.fi/